Buitenschoolse opvang, een verlengde van thuis
31 augustus 2020De kracht van frustratie
16 november 2020Montessori staat gelijk aan zelfstandigheid. Kinderen worden geboren met een innerlijke drive zich te ontwikkelen en zijn graag onafhankelijk. De één meer dan de ander, bediend worden kan soms gemakkelijk zijn maar uiteindelijk is elk kind supertrots op zichzelf als het weer iets geleerd heeft en nog meer op eigen benen kan staan!
Zo rond anderhalf jaar begint de ‘gevoelige periode’ van aan en uitkleden. Ineens gaat de rits telkens weer naar beneden en het vestje uit. Hangt de broek met regelmaat onderaan de enkels. Zodra een kind dit doet is het aan de volwassenen om hem heen deze kans aan te grijpen! Natuurlijk kan het in de drukke ochtendspits soms teveel zijn om een kind zelf de tijd te geven aan te kleden. Maar in de avond lukt het misschien wel of tijdens het weekend.
Want is een Gevoelige periode eenmaal voorbij dan is het veel lastiger een kind datgene aan te leren. Aan en uitkleden is natuurlijk een dagelijkse vaardigheid die we moeten aanleren, maar het is ook een perfecte oefening van de fijne motoriek. Vanuit de Montessori visie zijn er ook speciale ‘aankleedramen’ ontwikkeld. Met diverse sluitingen, een rits, gespen, knopen, kliksluitingen etc. Deze aankleedramen zijn te koop maar ook zelf te maken. Zo kan een kind spelenderwijs oefenen, en dat doen ze graag!
Naast het aangrijpen van deze gevoelige periode tijdens het dagelijks aan en uitkleden kan de behoefte van omkleden ook vervuld worden met een koffer vol verkleedkleren. Zo wordt verkleden niet alleen een fijne oefening maar krijgt het ook een functie in het spel van de kinderen. De dokter, prinses en politieman. En natuurlijk op de BSO een mooie basis voor een toneelstuk.
Anneliese Tacke-Jansen, Montessori Coach