De volgende dag bezoeken we het kinderdagverblijf van één van de dames die ook aanwezig was op de twee avonden. Hier had zij al aangegeven uit te kijken naar het bezoek. Ik heb een foto van het bordje naast de voordeur, letterlijk betekent het ‘Een wondertuin in vrolijkheid’.
De manager van dit kinderdagverblijf is een enthousiaste en sprankelende dame, alleen haar persoonlijkheid is al warm en inspirerend. Ze laat mij de binnen en de buitenruimte van het kinderdagverblijf zien. Wederom een mooi opgezet kinderdagverblijf met mooie materialen en een fijn team. Het is vol, er zijn erg veel kinderen, ze spelen en zijn erg druk. Het kinderdagverblijf heeft buiten een speciale ruimte voor ‘Oefening van het dagelijks leven’. Vol met potten en pannen, oude telefoons en veel materialen die de kinderen zien bij hun papa’s en mama’s thuis, maar nu mogen zij overal aankomen en er mee spelen. En dat doen ze! Er staat ook een oude magnetron. Geschikt of niet, daar valt over te discussiëren, maar het is erg grappig om te zien dat er een klein meisje voor gaat staan, het deurtje dicht doet, op een knopje drukt en dan haar hand in haar zij zet en gaat staan wachten. Buiten staat op een kleine tafel een doos vol met drinkflessen. Kinderen lopen naar behoefte naar de tafel, gaan aan de tafel zitten, pakken hun eigen waterfles eruit en drinken water. Mooi om te zien. Natuurlijk geef ik in mijn feedback later aan dat zij dit eventueel zouden kunnen vervangen door glazen en een kannetje met water. Beter voor de mondmotoriek, oefenen in het schenken en ook het drinken uit een glas.
Buiten is ook een moestuin! In de hitte van dit land, vandaag 35graden, lukt dit toch, mooi!
Ook hier volgt na het bezoek een gesprek. Hier heeft men een mooi team, ook de ruimte is fijn en heb ik, naast een paar tips, ook veel goeds te vertellen.
Als ik vertrek zitten de kinderen net in de kring en kan ik nog een laatste mooie foto maken.
In de middag bezoek ik Tel Aviv, zo anders dan Jeruzalem maar op zijn eigen manier heel mooi, zeker de oude stad Jaffa. Ik eet er het plaatselijke gerecht Shakshuka, een pittige tomatensaus met gebakken ei in het midden, je handen en stukjes brood zijn het bestek.
Na deze twee bezoeken en de twee avonden is er één woord waar ik deze beleving kort mee kan samenvatten: Amazing!!